poniedziałek, 27 sierpnia 2018

Chia. Siła mięśni i kondycja mózgu.




Chia, Nasion, Nasiona Chia, Łyżka


Nasiona chia, a także tłoczony z nich na zimno olej, do niedawna można było kupić tylko w sklepach ze zdrową żywnością. Obecnie widoczne są również na marketowych półkach. Skąd taka popularność tych produktów i jakie mają zdrowotne działanie?


Otóż te niepozornie wyglądające nasionka były bardzo cenione przez plemiona Inków i Azteków i były nie tylko jednym z głównych pokarmów, ale i środkiem płatniczym. Przez wieki znane tylko wśród plemion Ameryki Południowej, od kilkudziesięciu lat opanowują stoły całego świata, cenione przez osoby propagujące zdrową żywność. Chia ma bardzo bogaty skład, a najbardziej wyróżnia się dużą zawartością kwasów Omega-3. Olej tłoczony na zimno zawiera ich aż 64%. Kwasy te mają ogromny wpływ na nasz organizm, szczególnie na układ nerwowy i mózg . Mają działanie uspokajające, łagodzą stany depresyjne, wspomagają pamięć i koncentrację, a nawet pomagają zapobiegać demencji u starszych ludzi. Dla tych, którzy mają problemy z bezsennością zaleca się spożywanie chia, ponieważ pobudza wytwarzanie melatoniny i serotoniny.

Chia zarówno dzięki kwasom Omega-3, ale i potasowi magnezowi chroni układ sercowo-naczyniowy. Obniżając poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, zmniejsza ryzyko powstawania miażdżycy i chorób wieńcowych. Chia ma dużą zawartość błonnika, co jest dobrą wiadomością dla osób chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Błonnik nie tylko wspomaga procesy trawienne, daje uczucie sytości, ale spowalnia trawienie węglowodanów i wchłanianie cukrów prostych i obniża ładunek glikemiczny potraw chroniąc w ten sposób przed cukrzycą.

O nasionach chia mówi się, że jest to dozwolony doping dla sportowców. Dzięki bogatemu składowi, a szczególnie zawartości białka, stanowi doskonałe źródło energii dla naszych mięśni. Wspomaga ich pracę i regenerację po wysiłku. Na potwierdzenie energetycznego działania nasion chia jest fakt, że w Meksyku żyje plemię długodystansowych biegaczy, którzy potrafią przebiec nawet 160 km. W końcu dla nich chia to chleb powszedni. Chia zapewnia dobrą kondycję nie tylko od wewnątrz, ale doskonale wykorzystywane jest w kosmetyce. Nasiona absorbują duże ilości wody, dlatego doskonale regenerują i nawilżają naszą skórę. Natomiast wapń, cynk i żelazo dbają o kondycję naszych włosów i paznokci.

Oczywiście nie można nasion chia spożywać bez pewnych ograniczeń i nie przekraczać zalecanej dawki. Na szczęście istnieją odpowiednie preparaty, w skład których wchodzi to, co chia ma najlepsze dla naszego organizmu i to w dawce, która zapewni nam doskonałe zdrowie i kondycję.









Autor: Bożena Małachowska


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

POLECANE

Fulereny, węglowe antyoksydanty.

    Fulereny to trzecia po diamencie i graficie fo...