wtorek, 5 lutego 2019

Flavon. Suplement diety na miarę XXI wieku.

 

    
















 

    Człowiek od zarania dziejów szuka  cudownego eliksiru, który uchroni go przed chorobami, opóźni procesy starzenia i przedłuży życie. Dawniej to natura podsuwała najlepsze rozwiązania, a las pełen ziół i ogród warzywno-owocowy stanowiły najlepszą aptekę. W pewnym momencie przenieśliśmy się z lasu do laboratorium i zaczęliśmy tworzyć leki i suplementy diety coraz dalsze od natury.


    Tak bardzo zachłysnęliśmy się najnowszymi osiągnięciami w dziedzinie medycyny i farmakoterapii, że nawet nie chcieliśmy zwracać uwagi na skutki uboczne takiego działania. Wydawało nam się, że wystarczy połknąć tabletkę, a wszystko wróci do normy. Na szczęście powoli  zaczynamy wracać do korzeni i sięgać po sprawdzone metody naszych praprzodków.  Układamy dietę w myśl zasady: jestem tym, co jem i często w niej upatrujemy sposobu na zachowanie zdrowia i urody. Dlatego coraz częściej w naszej diecie znajdują się warzywa i owoce, które zawierają niezbędne dla naszego organizmu minerały oraz przeciwutleniacze w postaci witamin i flawonoidów. Nie odkrywamy niczego nowego, bo od dawna wiadomo, że warzywa i owoce to samo zdrowie. Współczesna nauka po prostu wreszcie potrafi oznaczyć i nazwać poszczególne związki, które sprawiają, że rośliny wykazują działanie zdrowotnie.

    Wiemy już, że witaminy, minerały i flawonoidy pochodzące z roślin działają ochronnie i regenerująco na komórki naszego organizmu i są niezbędne w walce z wolnymi rodnikami. Prawda jednak jest taka, że człowiek żyjący 100 czy 200 lat temu nie musiał zjadać tak dużej ilości warzyw i owoców, jak żyjący współcześnie. Dawniej wystarczyło spożyć ok. 0,3 kg owoców i 0,7 kg warzyw dziennie, oczywiście ekologicznych i nieprzetworzonych. Obecnie zapotrzebowanie na witaminy, flawonoidy i minerały znacznie wzrosło. Dzieje się tak z powodu zanieczyszczenia powietrza, wody, gleby, żywności,co wiąże się ze zwiększonym zagrożeniem ze strony wolnych rodników. Ponadto badania prowadzone na przestrzeni lat wskazują, jak bardzo warzywa i owoce tracą wartości odżywcze za sprawą wszechobecnej chemii. I tak dla przykładu zawartość w 100 g:

- brokuł - wapń w 1985 roku 103 mg/100 g                          2002 rok - 28 mg/100 g
- banan - witamina B6 w 1985 roku 330 mg/100 g               2002 rok - 18 mg/100 g
- marchew - magnez w 1985 roku 21 mg/100 g                    2002 rok -  6 mg/100 g
- szpinak - wit. C w 1985 roku 51 mg/100 g                         2002 rok - 18 mg/100 g


   Dlatego najnowsze piramidy żywieniowe wskazują, że w celu właściwego odżywienia organizmu i zaopatrzenia w ochronne przeciwutleniacze powinniśmy zjadać dziennie 2,3 kg świeżych owoców i 3,5 kg świeżych warzyw, pochodzących z ekologicznych upraw, tak aby samych flawonoidów dostarczyć 1-2 gramów. Jak się okazuje nie jesteśmy w stanie tego dokonać  zarówno ze względu na rodzaj posiłków jakie spożywamy, ale przede wszystkim na wydolność naszego układu pokarmowego, ponieważ obok zalecanych warzyw spożywamy również mięso, nabiał, zboża itd.  Dlatego naukowcy wskazują na konieczność suplementacji takiej, która uzupełni niedobory niezbędnych składników. Sami zresztą bardzo często sięgamy po suplementy witamin i minerałów. I tak w zależności od samopoczucia i potrzeby sięgamy osobno po witaminę C, E, B, D3, żelazo, magnez, kwas foliowy, kwasy omega itd.itp. lub preparaty ukierunkowane na wsparcie osobno skóry, włosów, oczu, wątroby, mięśni, czy też układu nerwowego.

    Na szczęście nasza świadomość i wiedza jest coraz większa, dlatego jesteśmy coraz bardziej wybredni w wyborze suplementacji. Od dobrego suplementu oczekujemy coraz więcej. Ma być przede wszystkim skuteczny, naturalny i nie wywołujący skutków ubocznych, pochodzący z ekologicznych źródeł, jak najlepiej przyswajalny, a przede wszystkim o jak największym spektrum działania.

Czy istnieją takie suplementy i czym się różnią od popularnych tabletek?


    Naturalny suplement produkowany jest wyłącznie ze związków roślinnych pochodzących z ekologicznych upraw i nie zawiera konserwantów. Jego istotą są bioflawonoidy, które zapewniają wchłanialność witamin, a także działają  przeciwalergicznie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie i przeciwnowotworowo oraz oczyszczają z toksyn nasz organizm. Dodatkowo charakteryzuje się nawet  95% wchłanialnością i nie można go przedawkować, ponieważ zawiera jedynie naturalne witaminy, a organizm sam reguluje ich poziom, natomiast nadmiar jest rozkładany przez bakterie jelitowe i wydalany z organizmu.

    Sztuczny suplement jest stworzony w laboratorium na wzór związków roślinnych, ale bez ich udziału, a poziom ich wchłanialności jest bardzo niski, bo zaledwie 8-11%. Nie posiada w swoim składzie ochronnych i oczyszczających bioflawonoidów, a ze względu na obecność sztucznych dodatków może wykazywać właściwości uczulające, a przy zbyt długiej suplementacji obciąża nerki i wątrobę.

Wychodząc na przeciw oczekiwaniom współczesnego człowieka i potrzebom wynikającym z obciążeń cywilizacyjnych, powstały suplementy Flavon.  


   Można powiedzieć, że ich historia zaczęła się już w 1933 roku, kiedy to węgierski naukowiec Albert Szent-Gyorgyi wyodrębnił i zidentyfikował witaminę C, a w 1936 roku witaminę P, czyli bioflawonoidy. Za odkrycie witaminy C został nagrodzony nagrodą Nobla w 1937 roku. W ślady noblisty poszedł kolejny węgierski naukowiec prof.Zoltan Dinya, który w swojej pracy skupił najwięcej uwagi na badaniu, jak substancje roślinne działają na fizjologię człowieka. Jego główne zainteresowanie jest skierowane w stronę bioflawonoidów. Efektem wieloletniej pracy i doświadczeń są  suplementy Flavon.


  •  Posiadają unikalną postać żelu, który ze względu na konsystencję i skład charakteryzuje się nawet 95% wchłanialnością. Żele Flavon to kompozycja najważniejszych składników warzyw i owoców, stworzona tak, by z jak największą skutecznością regenerować i odżywiać wszystkie  komórki i organy naszego ciała.



  • Wykazują również zdolności regeneracyjne kodu DNA oraz ochronne telomerów komórkowych.



  • Ich zadaniem jest doprowadzić organizm do stanu równowagi biologicznej i takiego wzmocnienia systemu odpornościowego, aby miał możliwość obrony przed wolnymi rodnikami, które odpowiadają za większość chorób i zaburzeń w organizmie człowieka. Między innymi chorób układu krążenia, cukrzycy, nowotworów, chorób układu pokarmowego, a nawet Parkinsona i Alzheimera.



  • W skład  Flavonu wchodzą witaminy, minerały, aminokwasy i enzymy. Przede wszystkim jednak ochronne bioflawonoidy pochodzące głównie z ciemnych owoców, których  największe stężenie  znajduje się w  pestkach, skórce i miąższu tuż pod nią.



  •  Wszystkie użyte do produkcji owoce i warzywa zachowują biologiczne właściwości, ponieważ nie są pasteryzowane, a temperatura przetwarzania nie przekracza 46'C. Wiadomo bowiem, że powyżej tej temperatury rośliny tracą wartościowe bioflawonoidy, większość enzymów i witamin.



  • Składniki do produkcji posiadają certyfikat ekologiczności, są pozbawione sztucznych barwników, a przede wszystkim konserwantów, ponieważ mocno skondensowane bioflawonoidy w naturalny sposób chronią żele przed utratą wartości.



  • Poszczególne składniki zostały skomponowane nieprzypadkowo, ale tak aby wzajemnie wzmacniały swoje działanie, podnosząc jednocześnie zdrowotny wpływ na komórki naszego organizmu.



  • Unikalność suplementów Flavon polega również na dużej koncentracji składników, ponieważ jeden słoiczek 240 g zawiera wyciąg z 40 kg owoców i warzyw. Dzięki temu dzienna porcja, czyli 6 g produktu zapewnia nam wartości odżywcze z 1 kg świeżych owoców i warzyw!!! Sami nie bylibyśmy w stanie zapewnić takiej ilości w codziennej diecie.



  • Żele Flavon mają za zadanie chronić nasz organizm przed chorobami, ale badania wskazują, że w wielu przypadkach dłuższa suplementacja może wykazywać działanie uzdrawiające.



  • Firma Flavon to firma rodzinna, która utrzymuje również rodzinne relacje z konsumentami, ale i dba o całe pokolenia, kierując produkty do każdej grupy wiekowej.


   Suplementom Flavon zaufało już miliony ludzi na całym świecie. Ich jakość oraz dobroczynny wpływ na organizm zostały uznane przez wielu naukowców, instytucje i organizacje międzynarodowe. Najnowocześniejsze systemy kontroli jakości gwarantują ich niezmiennie wysoką jakość, za którą stale otrzymują nagrody i wyróżnienia. Żaden suplement nie może się poszczycić taką jakością, innowacyjnością i rosnącym zaufaniem konsumentów.                                         
                           
      http://www.healthwithflavon.com/M-558346   




                     
                                                             









Autor: Bożena Małachowska






2 komentarze:

  1. Muszę się przyjrzeć tej suplementacji.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że jeżeli będziesz do mnie zaglądać, to poznasz wszystkie tajemnice Flavonu :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

POLECANE

Fulereny, węglowe antyoksydanty.

    Fulereny to trzecia po diamencie i graficie fo...