poniedziałek, 10 września 2018

Moringa, drzewo życia.


Roślin, Moringa Oleifera, Pożywienie

Od dawna wiadomo, że drzewa mają ogromny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka. Jedne nam szkodzą, a inne nawet leczą. Pewnie niejeden z nas przytulał się do lipy, czy też pił sok z brzozy. Chciałabym jednak przybliżyć nieco zalety prawdziwego "drzewa życia", a mianowicie moringi olejodajnej, zwanej inaczej drzewem chrzanowym. Cóż jest w niej takiego cudownego? Właściwie wszystko, od kwiatów, poprzez liście i korę, na korzeniu kończąc.  A na czym ta cudowność polega?

Moringa ma ogromne zdolności przetrwania i regeneracji w trudnych warunkach, ponieważ bez problemu rośnie i owocuje w czasie suszy, a po przycięciu odrasta mimo niesprzyjających warunków. Swoimi właściwościami dzieli się z człowiekiem, ponieważ spożywana w postaci herbaty, proszku, czy oleju dostarcza przeogromne ilości składników odżywczych. Przez niektórych zwana jest nawet multiwitaminą. Postaram się przybliżyć najważniejsze zalety moringi.
Moringa to kolejna roślina, której właściwości lecznicze doceniła medycyna dalekowschodnia.  Jej walory zdrowotne znane są już od ponad 3000 lat. Wykorzystywana była do leczenia większości chorób, ale najbardziej ceniona chyba za właściwości przeciwnowotworowe. Dzieje się tak za sprawą antyoksydantów, których zawiera aż 46. Antyoksydanty (przeciwutleniacze) neutralizują wolne rodniki, które to są odpowiedzialne za powstawanie wielu chorób w tym nowotworów, chorób układu krążenia lub cukrzycy. Pojemność antyoksydacyjna produktów jest wyrażana skalą ORAC. Moringa ma jeden z najwyższych wskaźników, bo aż 157 600. Dla porównania dodam, że nasz rodzimy czosnek, który tak bardzo cenimy, wypada dosyć blado, bo jego wskaźnik to 5708, czy zielona herbata 1253.
Najważniejszym antyoksydantem w morindze jest salwesterol. W tkance nowotworowej przekształca się on  w toksynę, która niszczy guza. Podobne właściwości ma chlorofil, którego zawartość w morindze jest największa spośród przebadanych pod tym kątem roślin.

Dlaczego moringa określana jest mianem multiwitaminy i zdecydowanie należy do tzw. super żywności?

Znalezione obrazy dla zapytania moringa
żródło internet

Dzieje się to za sprawą ogromnej ilości witamin i minerałów.
Zawartość witamin i minerałów w 100g sproszkowanych lub suszonych liści:
- witamina A 18,9 mg w suszonych liściach, 10 razy więcej niż w marchewce. Witamina A ma właściwości antynowotworowe, ma ogromne znaczenie dla naszego wzroku (zapobiega kurzej ślepocie), ujędrnia, nawilża i uelastycznia skórę, opóźniając powstawanie zmarszczek, chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV

- witamina C 220 mg w surowych liściach, 12 razy więcej niż w pomarańczy. Witamina C w połączeniu z lekami przeciwnowotworowymi pomaga zabijać komórki rakowe, odgrywa kluczowa rolę w podnoszeniu odporności organizmu (ważne w okresie przeziębień i kuracji antyrakowej), to skuteczny antyoksydant, zapobiega starzeniu się skóry oraz uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiegając krwawieniom, ponadto chroni przed anemią i zmianami miażdżycowymi
- witamina B1, B2, B3, B6, B7. Jak wiadomo witaminy z grupy B dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a co za tym idzie działają uspokajająco, uodparniają nas na stres i mają ogromny wpływ na sprawną pracę naszego mózgu. Dbają również o stan naszej skóry, paznokci i włosów
- wapń 440 mg w świeżych liściach, czyli więcej niż w mleku. Wapń przede wszystkim stymuluje budowę kości i zębów, ale także reguluje układ nerwowy, wpływając na nasz sen i dobre samopoczucie. Odgrywa też znaczącą rolę w pracy mięśni, bo to dzięki niemu kurczą się i rozkurczają mięśnie szkieletowe, serce, jelita, a nawet oczy.
Moringa to również doskonałe źródło potasu, bromu, manganu, chromu, żelaza, magnezu i fosforu.
Doskonale wpływa na  naszą wątrobę, wspomagając jej pracę i oczyszczając z toksyn,  a co za tym idzie reguluje poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Moringa również wspiera trzustkę odpowiedzialną za wytwarzanie insuliny. Jest zatem doskonałym produktem dla osób zagrożonych cukrzycą.

Podobny obraz
źródło internet

Moringa zwana olejodajną, a szczególnie jej nasiona to bogate źródło kwasów nienasyconych Omega 3, 6, a przede wszystkim 9 i jego głównego reprezentanta, kwasu oleinowego. Olej wytwarzany  z nasion "drzewa życia" zawiera go aż 74,9%. Kwas oleinowy ma ogromne działanie prozdrowotne, a jego główne funkcje to :
-  wpływ na działanie układu pokarmowego – zmniejsza on wydzielanie kwasów żółciowych, zapobiega wszelkim kłopotom żołądkowym
- wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego – pomaga regulować poziom złego (LDL) i dobrego (HDL) cholesterolu we krwi
-  udział w tworzeniu i regeneracji komórek
-  zapobieganie chorobom nowotworowym
O tych niesamowitych właściwościach życiodajnej rośliny wiedział węgierski naukowiec Dinya Zoltan. Geniusz zajmujący się analizą substancji roślinnych oraz badaniem ich wpływu na fizjologię człowieka. Po przebadaniu moringi stworzył genialną synergię z innymi roślinnymi znakomitościami potęgując działanie moringi. Po raz pierwszy miało to miejsce w 2014 r., kiedy to na świat wyszedł produkt Flavon Green+, uhonorowany złotem wyróżnionym przez Międzynarodową Organizację do spraw jakości Monde Selection. W sierpniu bieżącego roku pojawił się w sprzedaży kolejny produkt Flavon Peak Vegge, który jest homogenatem oleju. W jednej saszetce, oprócz związków m.in. z karczocha, dyni, daktyla,czy dzikiej róży znalazły się nie tylko związki z liści, ale również olej z ziaren moringi.






11 komentarzy:

  1. No super! I rośnie w naszych warunkach atmosferycznych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak mnie zaintrygowałaś tym pytaniem, że poszukałam odpowiedzi, jak w naszych warunkach wyhodować moringę. Okazuje się, że można, ale bardziej jako roślinkę domową, bo nie jest w stanie przetrwać zimy na dworze.

      Usuń
  2. Niestety nie, u nas za zimno. Woli bardziej afrykańskie klimaty.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepraszam, nie chcę siać defetyzmu, ale w polecanym przez Ciebie preparacie nie ma ani grama moringi( Składniki: koncentraty z soków z: owoców grejpfruta, marchwi, rokitnika; fruktoza, sproszkowane: alga spirulina, zielone pędy pszenicy, korzeń pietruszki, korzeń selera, szpinak, brokuły; wyciąg z liści zielonej herbaty, kwas L-askorbinowy (witamina C), koncentrat soku z czosnku, substancja zagęszczająca - pektyna). Zaineresowałam się bardzo, ponieważ moje dziecko ma ostatnio poważne problemy zdrowotne, ale chyba mi przeszło. A byłam w stanie zaakceptować nawet tę cenę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dreamu :) To nie defetyzm, a błąd. Przytoczyłaś bowiem skład zupełnie innego produktu Flavon, a mianowicie Green Plus. Natomiast ten, o którym piszę, czyli PEAK VEGGIE to najświeższy produkt i ma następujący skład: koncentraty soków owocowych i warzywnych(z kiwi, daktyla, dzikiej róży, karczocha, słonecznika bulwiastego, pomidora i dyni); olej z ziaren chia(Salvia hispanica), olej konopny, olej z ziaren MORINGI OLEJODAJNEJ, sproszkowane liście MORINGI, kwas L-askorbinowy (witamina C), sproszkowane grzyby shitake. W 100 g produktu zawartość olejów w tym z moringi wynosi 9g. Myślę, że wyjaśniłam Ci dokładnie i zachęciłam do tego by skorzystać z tego super produktu. Postaram się wkrótce opisać go dokładniej, ale na razie chce przybliżyć jego przebogaty skład. Wiem, że nie znajdziesz nigdzie indziej takiej wartościowej zdrowotnej bomby :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziękuję, masz rację to nie był defetyzm, to była niewiedza.

      Usuń
  4. Brzmi bardzo zachęcająco:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi zachęcająco, a poza tym jest skuteczne :) Pozdrawiam Reniu serdecznie :)

      Usuń
  5. Chyba najważniejsze w tym produkcie jest to, że sproszkowana moringa oraz olej z ziaren moringi występują tu w doskonałej synergii z innymi związkami. Sama moringa jest bardzo cenna, ale mało kto zdaje sobie sprawę jak można spotęgować działanie tylko poprzez odpowiednie połączenie.

    OdpowiedzUsuń

POLECANE

Fulereny, węglowe antyoksydanty.

    Fulereny to trzecia po diamencie i graficie fo...