Uwielbiam lato nie tylko za długie słoneczne dni, ale również za to, że jest najlepszym czasem, kiedy natura obdarza nas hojnie swoimi darami. Można by leżeć w jakimś cudownym ogrodzie i skubać z krzaczków najlepsze smakołyki. Ja chyba ulokowałabym się wśród pomidorów.
Te czerwieniejące na słońcu i nieziemsko pachnące są prawdziwą bombą składników, które doskonale wpływają na nasze zdrowie i urodę. Swoje cudowne właściwości zawdzięczają głównie czerwonemu barwnikowi, czyli likopenowi, który ma właściwości antynowotworowe, doskonale wymiatający wolne rodniki z naszego organizmu. Dlatego zaleca się codzienne spożywanie pomidorów, świeżych lub w formie przetworów. Okazuje się bowiem, że poddane obróbce termicznej nie tracą na wartości, wręcz przeciwnie. Pasteryzowany sok pomidorowy zawiera więcej i bardziej przyswajalnego likopenu, niż surowy. Likopen przeciwdziała również zawałom serca i powstawaniu miażdżycy, a także obniża poziom cholesterolu.
Pomidory chronią nasze serce nie tylko za sprawą likopenu, ale i potasu, którego w 100 g pomidora jest aż 237 mg, czyli najwięcej ze wszystkich minerałów. Jego moczopędne działanie obniża ciśnienie krwi. Czerwone pomidory są ważnym źródłem związków fenolowych, w tym resweratrolu. Poprzez hamowanie stanów zapalnych, opóźnia on procesy starzenie organizmu, a przede wszystkim przeciwdziała degeneracji mózgu.
Dzięki zawartości witamin z grupy B, kwasu foliowego, a także bromu doskonale regenerują system nerwowy, działając uspokajająco, a dzięki bogatej ilości melatoniny regulują nasz sen. Są także doskonałe dla utrzymania w dobrej kondycji naszego wzroku, gdyż zawierają luteinę. Pomidory są doskonałą przekąska dla osób na diecie odchudzającej. Są niskokaloryczne (100 g pomidorów to tylko 18 kcal), ponieważ zawierają dużo wody, a skórka i pestki to doskonałe źródło błonnika regulującego trawienie. Wspomagają równowagę cukru we krwi, a także zmniejszają apetyt.
Zawierają takie mikroelementy jak sód, wapń, magnez, mangan, żelazo, cynk, kobalt, miedź, fosfor, fluor, karoten i jod. Warto również wspomnieć o witaminie C, w którą pomidory są przebogate. Jeden pomidor (ok. 180 g) zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę w 60%. Jak wiadomo wit. C działa przeciwzapalnie na cały nasz organizm, ale również dotlenia i wzmacnia drobne naczynia krwionośne naszej skóry, a wit. E chroni ją przed zbyt szybkim powstawaniem zmarszczek.
Te wszystkie prozdrowotne właściwości pomidora zostały docenione przez twórców produktów FLAVON, a najcenniejsze jego związki wykorzystano do stworzenia PEAK VEGGIE. Jedna saszetka zawiera bardzo duży koncentrat opisanych powyżej związków, które wraz z resztą składników połączonych w doskonałą synergię dostarczą organizmowi całe dobro wspaniałej natury.
Autor: Bożena Małachowska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz